Genel Bilgilendirme

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG) 

Manyetik Rezonans Görüntüleme Kullanım Alanları

MRG, iyonizan radyasyon içermemesi, multiplanar kesitsel görüntüleme özelliği ve yüksek yumuşak doku kontrast rezolüsyonu sağlaması nedeni ile çok sayıda organ ve sistemin incelenmesinde kullanılan, gelişmelere açık olması ve tanısal gücü ile radyolojik görüntülemenin en temel araçlarından biridir. Sorun çözme için kullanılmasının yanı sıra pek çok durumda birincil tercih olabilmektedir. MRG; Röntgen, BT ya da Ultrason gibi görüntülemelerin tam sonuç sağlayamadığı  durumlarda, dinamik ya da fonksiyonel sürecin incelenmesi gerektiğinde kullanılır.

Manyetik Rezonans Görüntüleme Nasıl Çalışır ?

MRG cihazı, halka şeklinde manyetik tünelden, vücuttaki protonlara radyo dalgası şeklinde bir enerji veren transmitterden, incelenecek vücut bölgesine bağlanacak sargı (koil) ünitesiyle, sizi manyetik tünele götüren hareketli hasta masasından oluşur. Görüntüleme, MRG odasının dışındaki kumanda odasından yapılır. Elde  edilen MR sinyalleri bilgisayar ortamında bir takım işlemlerden geçirilerek görüntüler oluşturulur.

Manyetik Rezonans Görüntüleme Esnasında Ne Olur ?

Siz hasta masasında yatarken tıbbi personel, incelenecek bölgenize sargı (koil) yerleştirir. Görüntülenecek bölgeye ve ön tanıya bağlı olarak belli vücut bölgelerinin incelenmesinde doktorun kararı ile gerektiğinde daha vurgulu görüntülenmesi için damardan kontrast madde enjekte edilebilir. Daha sonra siz hasta masasında yatarken, manyetik tünele girersiniz. Sistem sizle alakası olmayan çalışma sisteminden kaynaklanan cihaz için normal kabul edilen sesler yapacaktır. Bu sesleri azaltmak için size kulaklık-kulak tıkacı verilecektir. Duruma göre konforunuzu artırmak için kulaklıktan müzik verilebilir.

Manyetik Rezonans Görüntülemede Başka Bilmeniz Gerekenler Nelerdir ?

Manyetik Rezonans Görüntülemede güçlü manyetik alan kullanır. Görüntülemeden önce lütfen takı, saat, saç tokalarınızı, gözlüklerinizi, cüzdanınızı, kredi kartlarınızı, tabanca, bozuk para, anahtar, piercing, çatal iğne gibi tüm metal eşyalarınızı çıkarın. Elektriksel, manyetik veya mekanik olarak aktive edilen herhangi bir implant (örneğin kalp pili, insülin pompası, biyositümülatör, nörositimülatör, kohlear implant, işitme cihazları ), kafa içi anevrizma klipsleri (titanyumdan yapılmadığı sürece), gebelik-gebelik şüphesi (risk fayda oranının belirlenmesi gerekir) ferromanyetik cerrahi klipsler ve zımbalar, kalp kapak ameliyatlı hastalar, gözde metalik yabancı cisim, vücutta metal şarapnel veya mermi var ise mutlaka bildiriniz. Böbrek yetmezliği sorunu yaşıyorsanız, kontrast maddeye karşı alerjik reaksiyon gösterme riskiniz varsa, Gebe ya da gebelik şüpheniz, son zamanlarda ameliyat ya da tıbbi tedavi geçirdiyseniz, İşlemden önce doktorunuza bu gibi sağlık geçmişiniz hakkında mutlaka bilgi vermelisiniz.

MR Sonucu Ne Zaman Çıkar?

MR çekimleri hasta randevu için başvurduğu gün ya da ertesi gün yapılır. Çekimden sonra 30 dk-1 saat içerisinde hasta çekim CD’sini alabilir. MR sonuç raporu ertesi iş günü çıkar.

Çekim Kabul Ret Kriterleri

  • Hasta kimlik bilgilerinin doğru ve tam tespit edilmelidir.

  • Doktor istem kağıdının olması ve tetkikin tam olarak belirtilmelidir.

  • Gerekçelendirilmeyen tetkikler yapılmamalıdır.

  • İstem kağıdında klinik, laboratuvar ve muayene bulguları ile birlikte ön tanıbulunmalıdır.

  • Gebelik – gebelik şüphesi olmamalıdır.

  • Hasta onam formunu imzalanmalıdır.

  • İlaçlı çekimlerde alerji sorgulanmalıdır.

  • Hasta cihazda çekim anında doğru konumlanmalıdır.

  • Görüntüyü bozan hasta hareketi olmamalıdır.

  • Çekim, tetkik yapılan bölgenin istenen doğru anatomik noktalarını içermelidir.

  • Elektriksel, manyetik veya mekanik olarak aktive edilen herhangi bir implant (örneğin kalp pili, insülin pompası, biyositimülatör, nörositimülatör, kohlear implant, işitme cihazları ), kafa içi anevrizma klipsleri (titanyumdan yapılmadığı sürece), gebelik-gebelik şüphesi (risk fayda oranının belirlenmesi gerekir) ferromanyetik  cerrahi klipsler ve zımbalar, kalp kapak ameliyatlı hastalar, gözde metalik yabancı cisim, vücutta metal şarapnel veya mermi varlığında çekim yapılmayabilir.

MR Tetkikleri

Temporal Beyin Difüzyon MR
Hipofiz Kalça Multiparametrik Prostat MR
Orbita Sakroiliak eklem MR Kolanjiopankreatikografi
(MRKP/MRCP)
Nazofarenks Diz Meme MR
Boyun Ayak Nörografi (Brakial Pleksus ve
diğer nörografi incelemeleri)
Servikal Ayak bilek MR Spektroskopi
Torakal Tüm Vücut Difüzyon Fonksiyonel MR (BOLD)
Temporomandibular Eklem
Toraks Tüm vücut MR
anjiografi
Navigasyon
Üst Abdomen MR Enterografi DTI (Traktografi)
Alt Abdomen MR Defakografi El
Pelvik MR Ürografi El bilek
Omuz MR Artrografi Dirsek
Flow Quantification
(BOS, Kan)

Bilgisayarlı Tomografi (BT)

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Nedir ?

Bilgisayarlı Tomografi genellikle BT taraması olarak adlandırılır. Vücudun belli bölgelerinin görüntülerini elde etmek için kesitsel bir görüntüleme yöntemidir. X-ışını, radyasyon, kullanır. Bu görüntüleme metodu vücudumuzun detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Doktorunuz Röntgen incelemelerinden ya da Ultrasonrafiden daha ayrıntılı bilgi istediği zaman Bilgisayarlı Tomografi başvurduğu ileri bir tetkik yöntemidir. Bilgisayarlı Tomografi’nin önemli faydalarından biri vücudunuzun geniş bir alanının ayrıntılı görüntülemesine ihtiyaç duyulduğunda işlem zamanının kısa oluşudur.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Görüntüleme Nasıl Çalışır ?
BT kısaca, içinde röntgen tüpü ve detektörlerinin vücudunuz etrafında döndüğü ve kesitsel görüntüler alan kısa tüp şeklindeki bir tünelden (gantri) ve hastanın üzerinde yattığı, hareketli masadan oluşur. BT’de siz tünelde ilerleyen hasta masasında uzanırsınız. Röntgen tüpü ve detektöründen oluşan gantrideki ünite siz masa ile sistemde ilerledikçe vücudunuz etrafında devamlı döner. Vücudu geçen x-ışınları dedektörlerle ölçülerek geçtiği dokunun x-ışınını zayıflatma (tutma) oranı saptanır. Görüntüler bu ölçümlerden bilgisayar ile oluşturulur.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Prensibler ve Teknolojiler :
BT, X ışınları ve bilgisayar teknolojisinin bir kombinasyonunu kullanır. Röntgenin geleneksel görüntülemesinin aksine vücudun 3 boyutlu, dijital görüntülerini sağlayan teşhis işlemidir. Tetkik vücudun herhangi bir bölümünün ayrıntılı görüntülerini oluşturur. Bu pencereleme (ciğer, kemik, yumuşak doku gibi) farklı dokuların detaylı bir şekilde görüntülenmesine olanak sağlar. Toplanan datalar X-ışını verilerini yorumlayan ve bir monitörde iki boyutlu biçimde görüntülere dönüştüren bir bilgisayara gönderilir. Matematiksel işlemler sayesinde sistem daha yeni teknoloji ve bilgisayar yazılımlar üç boyutlu görüntülerin oluşturulmasını da mümkün kılar. Görüntüleme, BT odasının dışındaki kumanda odasından yapılır.

Başka Bilmeniz Gerekenler Nelerdir ?
Bilgisayarlı Tomografi görüntülemeleri acısızdır. Modern BT sistemleri radyasyonla çalışır ve süreleri çok kısadır. Bu da hastaların ve tıbbi personelin mümkün olduğunca az düzeyde radyasyona maruz kalmalarını sağlar. Eğer gebelik-gebelik şüpheniz var ise çekim öncesinde mutlaka doktorunuzu haberdar ettiğinizden emin olun; ayrıca ilaca karşı herhangi bir alerjiniz varsa kontrast maddeyi kullanma kararı öncesi doktorunuzu bu konuda bilgilendirin.

Bilgisayarlı Tomografi Çekimi Ne Kadar Sürer?
Çekim işleminin kendisi, çekim yapılacak bölgenin yerine ve boyutuna bağlı olarak genellikle 10 dk-15 dakikalık sürede tamamlanabilir. Ancak çekim öncesi hazırlık süreci de dahil edildiğinde bu sürenin daha fazla olması mümkündür. Bunun yanı sıra ilaçlı tomografi çekilecekse süre daha uzun olabilir. Hastanın hazırlanması, çekim yapılacak vücut bölgesinin ayarlanması, kontrast madde verilecekse, kontrast maddenin hastaya verilmesi için damar yolunun hazırlanması, gibi adımlar hazırlık süreci kapsamındadır. Dolayısıyla tüm süreci değerlendirdiğimizde 30 dakika ile 1 saatlik bir süreci tomografi çekimine ayırmanız gerekebilir. Abdomen çekimlerinde ağızdan oral kontrast madde içeren su içirileceğinden çekim öncesi 1-1.5 saat bekleme süresi olabilir. Kontrast madde kullanılmayacaksa ön hazırlık süreci daha kısa ve çekim süresi daha kısa olacaktır.

Bilgisayarlı Tomografi Sonucu Ne Zaman Çıkar?
BT çekimleri hasta randevu için başvurduğu gün ya da ertesi gün yapılır. Çekimden sonra 1-2 saat içerisinde çekim CD’sini alabilir. Tomografi sonuç raporu ertesi iş günü çıkar.

İlaçlı Bilgisayarlı Tomografi Nedir?

İlaçlı tomografi, görüntüde kontrast yaratacak maddenin vücuda verilmesini içeren bir yöntemdir. İncelenecek spesifik organ veya dokunun çok daha net ve keskin olarak görüntülenmesini sağlamak amacıyla tercih edilir. Kullanılan bu madde gelen X- ışınlarını bulunduğu bölgede görüntüde parlaklık yaratır. Bu sayede yumuşak dokular, inceleme aşamasında hekime daha vurgulu bir görüntü sunabilir. İncelenecek bölgenin yerine ve türüne göre ilacın vücuda verilme yöntemleri değişebilir. Damarda kontrast madde verildiğinde ağzınızda metalik tat hissi, vücutta sıcaklık hissi, idrar kaçırma hissi olabilir. Bu etkiler çok kısa sürelidir ve birkaç dakika içerisinde kendiliğinden geçer. 24 saatlik süre içindeyse kontrast maddenin tamamı idrar yoluyla vücuttan atılır.

Çekim Kabul Ret Kriterleri

  • Hasta kimlik bilgilerinin doğru ve tam tespit edilmelidir.

  • Doktor istem kağıdının olması ve tetkikin tam olarak belirtilmelidir.

  • Gerekçelendirilmeyen tetkikler yapılmamalıdır.

  • İstem kağıtında klinik, laboratuvar ve muayene bulguları ile birlikte ön tanıbulunmalıdır.

  • Gebelik – gebelik şüphesi olmamalıdır.

  • Hasta onam formunu imzalanmalıdır.

  • İlaçlı çekimlerde alerji sorgulanmalıdır.

  • İlaçlı çekimlerde böbrek fonksiyonları sorgulanmalıdır.

  • Hasta cihazda çekim anında doğru konumlanmalıdır.

  • Görüntüyü bozan hasta hareketi olmamalıdır.

  • Çekim, tetkik yapılan bölgenin istenen doğru anatomik noktalarını içermelidir.

Bilgisayarlı Tomografi Ne İçin Çekilir?

  • Tümör oluşumundan şüpheleniyorsa durumu netleştirmek veya yerini tespit edebilmek,
  • Kemikte meydana gelmiş bir kırılma olup olmadığını görebilmek,
  • Akciğerde veya karaciğerde kitle gibi anormal oluşumları belirlemek,
  • Kanser taraması ve kanserli yapının takibini yapmak,
  • Kanser tedavisi sürecinde tedavi yönteminin ne kadar etkili olduğunu değerlendirmek,
  • Çeşitli bağırsak hastalıklarına bozukluklarına tanı koyabilmek,
  • Ameliyat gibi işlemlerden önce tedavi planı oluşturmak,
  • Kan pıhtısı veya enfeksiyon gibi rahatsızlıkların yerini tespit etmek,
  • Böbrek taşı gibi sorunları tespit etmek,
  • Beyin yaralanmaları, beyin ve omurilik hasarı gibi ciddi durumlarda ilgili bölgenin ayrıntılı incelemesini yapabilmek,
  • Trafik kazası gibi olaylardan sonra organların durumunu izleyebilmek,
  • Biyopsi almadan önce görüntüleme yapmak.

Bilgisayarlı Tomografi Çektirmenin Zararları Nelerdir?

Tomografi, teşhis koymak veya tedavi planı geliştirmek için tıbbi amaçla yapılan bir işlem olduğundan işlemin kendisini sadece zararlı olarak nitelendirmek yanıltıcı olabilir. Tomografi işlemi sırasında kişi radyasyona maruz kalacağından oluşabilecek riskler konusunda endişe duyulması mümkündür. İlaçlı tomografi çekiminde kullanılan kontrast madde, çeşitli maddelere alerjisi bulunan bireyler için nadir de olda tehlikeli olabilir. Özellikle iyota karşı alerjisi olanlarda yan etkilere neden olabilir. Bu durumlarda çekim kontrast madde 4 verilmeden ya da başka modaliteler ile değerlendirme gerekebilir. Bu nedenle çekim öncesi hastanın tıbbi geçmişinin sorgulanması önemlidir.

Bilgisayarlı Tomografi Taramasından Sonra Ne Olur?

Tetkikte kontrast madde kullanılmışsa, nadir de olsa doktorunuz kaşıntı, şişme, kızarıklık veya nefes almada güçlük gibi kontrastla ilgili herhangi bir yan etki varlığının anlaşılması için sizi bir süre gözlem altında tutabilir. BT taramasından sonra özel bir bakım gerekmez. Doktorunuz size farklı bir tavsiyede bulunmadıkça, normal diyetinize ve aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Doktorunuz, bazı özel durumlarda işlemden sonra size ek veya alternatif talimatlar verebilir.

Bilgisayarlı Tomografi Çekim Süreci

  1. Hasta çekim öncesinde çekim hakkında bilgilendirilmelidir. Onam formu okutulup imzalatılmalıdır.
  2. Hasta hazırlık kabinine alınır. Önlük giymeniz istenebilir. Çekim yapılacak vücut alanında herhangi bir metal obje olmamalıdır.
  3. Eğer tetkik kontrastlı gerçekleştirilecekse kolunuzda damar yolu açılacaktır.
  4. Kontrast maddenin damardan, ağızdan alınacağı durumlar dışında, bazı durumlarda kontrast rektal olarak da verilebilir.
  5. Teknisyen, tarayıcı kontrollerinin bulunduğu kumanda odasında olacaktır. Ancak, bir pencereden sürekli sizin durumunuzu izleyecektir. Tarayıcının içindeki hoparlörler, teknisyenin sizinle iletişim kurmasını ve sizi duymasını sağlayacaktır.
  6. Tarayıcı etrafınızda dönmeye başladığında, X-ışınları kısa bir süre için vücuttan geçecektir. Cihazda normal olan bazı sesleri duyacaksınız.
  7. İşlem sırasında hareketsiz kalmanız çok önemlidir. Batın ve göğüs alanlarının incelenmesi sırasında bazı zamanlarda nefesinizi tutmanız istenebilir.
  8. Prosedürünüz için kontrast madde kullanılıyorsa, kontrast damar yoluna enjekte edildiğinde sıcaklık hissi, ağızda metalik tat, idrar kaçırma hissi gibi bazı etkiler hissedebilirsiniz. Bu etkiler genellikle birkaç dakika sürer.
  9. Herhangi bir solunum güçlüğü, terleme, uyuşma veya kalp çarpıntısı varlığında teknisyene haber vermelisiniz.
  10. Test tamamlandığında cihazdan çıkarılacaksınız.
  11. Kontrast uygulaması için bir damar yolu yerleştirilmişse, bu çıkartılacaktır. Çıkartıldıktan sonra kanama olmaması için konan pamuğun üzerine 5 dk. mutlaka bası uygulayın.
  12. İncelemede ağızdan ilaçlı su içtiyseniz tetkik sonrasında, gün içinde birkaç kez ishal olabilirsiniz.
  13. Damardan verilen kontrast maddenin böbrekten atılımını kolaylaştırmak için günlük içtiğiniz suyu azaltmayın, su içmeyi ihmal etmeyin.
  14. Çekim süresince hareketsiz yatmak bir miktar rahatsızlık veya ağrıya neden olabilir. Teknisyen mümkün olan en yüksek konfor seviyesini size sağlayacak ve prosedürü olabildiğince çabuk tamamlayacaktır.
  15. Kontrast madde kullanılan hastalar çekim sonrası allerjik reaksiyona karşı gözlenmelidir.

Tomografi İşleminden Önce ve Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • Böbrek rahatsızlığınız, böbrek fonksiyonlarında azalma söz konusu ya da bir böbrek sorunu ile takipte iseniz mutlaka bildiriniz. Taramayı kontrast madde olmadan gerçekleştirebilir veya alternatif bir görüntüleme yaptırabilirsiniz.
  • Gebelik ya da gebelik şüphesi var ise çekimden önce mutlaka bildiriniz. Bu durumda incelemeniz yapılamayacaktır.
  • Alerjik bir durumunuz var ise ya da daha önce iyotlu kontrast maddeye karşı alerji öykünüz var ise mutlaka bildiriniz.
  • Düzenli kullandığınız bir ilaç bulunuyorsa, kronik bir rahatsızlığınız veya alerjiniz varsa çekim yapacak sağlık ekibini mutlaka bilgilendirmelisiniz.
  • Çekim yapılacak vücut bölümüne bağlı olarak; takı, piercing, takma diş, gözlük gibi metal içeren nesneleriniz varsa çıkarmalısınız. Bu nesneler görüntünün kalitesini olumsuz etkileyebilir.
  • Yapılacak tetkike göre BT çekiminde 6 saat öncesinde, yeme-içmeyi kesmeniz gerekebilir. Tetkiki talep eden doktordan ayrıntılı bilgi almak son derece önemlidir.
  • Verilen kontrast madde idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırılacağı için işlem sonrası su içmek süreci hızlandıracaktır.

Abdomen BT İncelemesi

  • Abdomen bölgesine yönelik incelemelerde hastanın aç karına gelmesi gerekir. Yaklaşık 6 saat açlık istenecektir.
  • Çekim öncesinde, mide ve barsakların daha iyi görüntülenmesi sağlamak için merkezimizde içerisine kontrast madde konulan su verilebilir. Bunun kararını merkezimizde radyologumuz verecektir. Hastanın bunu kendisine belirtilen sürelerde içmesi istenir.
  • Hasta cihaza alındığında istenen tetkike bağlı olarak inceleme sırasında damardan da kontrast madde verilebilir. Buna merkezimizde radyologumuz karar verecektir.
  • Taş protokollü (üriner sistem taş araştırması) BT incelemelerinde ağızdan ve damardan kontrast madde kullanılmaz.
  • İV kontrast madde kullanımı sırasında vücudunuz ısınma, sıcaklık hissi ağızınızda tat değişikliği, metal tadı, idrar kaçırma hissi olabilir. Bu durumlar ilacın doğal etkisine bağlı olup birkaç dakika içerinde azalarak kaybolacaktır. Bu durumun geçici olduğunu bilmelisiniz.
  • Böbrek rahatsızlığınız, böbrek fonksiyonlarında azalma söz konusu ya da bir böbrek sorunu ile takipte iseniz mutlaka doktora bildiriniz.
  • Gebelik ya da gebelik şüphesi var ise çekimden önce mutlaka bildiriniz. Bu durumda incelemeniz yapılamayacaktır.
  • Alerjik bir durumunuz var ise ya da daha önce iyotlu kontrast maddeye karşı alerji öykünüz var ise mutlaka bildiriniz.

BT Anjiografi İncelemesi

  • BT anjio incelemelerinde çekim öncesinde yaklaşık 6 saat açlık istenecektir.
  • BT anjio çekimlerinde çekim esnasında sadece damardan İV kontrast madde verilir.
  • İV kontrast madde kullanımı sırasında vücudunuz ısınma, sıcaklık hissi, ağızınızda tat değişikliği metal tadı, idrar kaçırma hissi olabilir bu durumlar ilacın doğal etkisine bağlı olup birkaç dakika içerinde azalarak kaybolacaktır. Bu durumun geçici ve normal olduğunu bilmelisiniz.
  • Böbrek rahatsızlığınız, böbrek fonksiyonlarında azalma söz konusu ya da bir böbrek sorunu ile takipte iseniz mutlaka bildiriniz.
  • Gebelik ya da gebelik şüphesi var ise çekimden önce mutlaka bildiriniz. Bu durumda incelemeniz yapılamayacaktır.
  • Alerjik bir durumunuz var ise ya da daha önce iyotlu kontrast maddeye karşı alerji öykünüz var ise mutlaka bildiriniz.

BT Tetkikleri

Beyin BT Ürografi Beyin BT anjiografi
Paranazal Üriner Taş Boyun BT anjiografi
Boyun Pelvis Aorta-iliak arter BT anjiografi
Maksillofasiyal Torakal Vena kava-iliak ven BT venografi
Temporal Servikal Alt/Üst ekstremite BT anjiografi
Toraks Lomber Alt/Üst ekstremite BT venografi
Abdomen Eklem Pulmoner BT anjiografi
Adrenal

Röntgen (X-Ray)

Prensipler ve Teknolojiler

Röntgen teknolojisi tıpta en iyi bilinen görüntüleme tekniğidir. Röntgen, X-ışınları, radyasyonun, kullanıldığı görüntüleme işlemidir. Röntgen, sağlık hizmetlerinde tanı amacıyla en sık kullanılan radyolojik tetkiklerden biridir. Çoğu durumlarda faydaları risklerinden ağır basan X-ışınları kontrollü bir şekilde kullanıldığında yararlı bir yöntemdir. X-ışınları ve bilgisayar teknolojisinin bir kombinasyonunu kullanır. Röntgen sistemi röntgen tüpü ile film kaseti ya da dijital bir dedektörden oluşur. Görüntüler, röntgen filmlerinde ya da dedektörler aracılığı ile elde edilir. Dijital sistemlerde görüntüler bilgisayar vasıtasıyla oluşturularak ekrana iletilir. Standart röntgen incelemelerinde, incelenen vücut kısmına X-ışını hedeflenir. Çok kısa süren görüntüleme esnasında vücudu geçen X-ışınları, deri, kemik, kas ve diğer dokulardan geçtikten sonra kalanları, çekim yapılan vücut kısmının arkasındaki bir film ya da dedektör tarafından tutulur. Dijital sistemlerde görüntüler bilgisayar aracılığıyla oluşturulur.

Bazı Bilmeniz Gerekenler Nelerdir ?

  • Merkezimizde yapılan röntgen çekimleri ön hazırlık işlemi gerektirmez.
  • Çekim odasına girmeden önce hastadan yazılı onam formu alınmalıdır.
  • Röntgen tetkiki iyonlaştırıcı radyasyon içeren bir tetkikdir.
  • Gebelik ya da gebelik şüphesi var ise çekimden önce mutlaka bildiriniz. Bu durumda incelemeniz yapılamayacaktır.
  • Hasta hazırlık kabinine alınır, çekim için önlük verilir. İşlem hastaya açıklanır.
  • Çekim yapılacak vücut alanında üzerinizde herhangi bir metal (anahtar, bozuk para, toka, çatal iğne, kemer, fermuar vs.) obje olmamalıdır.
  • Röntgen görüntüleme acısızdır. Röntgen kas, tendon, bağ ve iç organlar gibi yumuşak dokular hakkında ayrıntı vermez. Yumuşak dokuları göstermekte yetersizdir. Özellikle kemikleri incelemek için kullanılır.

Çekim Kabul Ret Kriterleri

  • Doktor istem kağıdının olması ve tetkikin tam olarak belirtilmelidir.
  • Gerekçelendirilmeyen tetkikler yapılmamalıdır.
  • İstem kağıdında klinik, laboratuvar ve muayene bulguları ile birlikte ön tanı bulunmalıdır.
  • İstenilen tektik ön tanıda belirtilen hastalık için uygun tetkik olmalıdır.
  • Gebelik – gebelik şüphesi olmamalıdır.
  • Hasta onam formunu imzalanmalıdır.
  • Röntgen çekimlerinde hastaya uygun doz seçimi yapılmalıdır.
  • Hastanın cihazda çekim anında doğru konumlanmalıdır.
  • Görüntüyü bozan hasta hareketi olmamalıdır.
  • Çekim, tetkik yapılan bölgenin istenen doğru anatomik noktalarını içermelidir.
  • Hasta kimlik bilgilerinin doğru ve tam tespit edilmelidir.

Röntgende Tekrar Çekimin Önlenmesi İçin Çekim Öncesinde ve Çekim Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Hasta kimlik bilgileri doğru ve tam tespit edilmelidir.
  • Doktor istem kağıdı olmalı ve tetkik tam olarak belirtilmelidir.
  • Gerekçelendirilmeyen hiçbir tetkik yapılmamalıdır.
  • İstem kağıtında klinik, laboratuvar ve muayene bulguları ile birlikte ön tanı bulunmalıdır.
  • İstenilen tektik, ön tanıda belirtilen hastalık için uygun tetkik olmalıdır.
  • Hastalar çekim öncesi bilgilendirilmelidir.
  • Hasta cihazda doğru konumlandırılmalıdır.
  • Hastanın çekim sırasında hareketsiz olmasının önemi anlatılmalıdır.
  • Nefes tutulması gerektiğinde bunu hastanın tam uygulaması hastaya anlatılmalıdır.
  • Röntgen çekimlerinde hastaya uygun doz seçimi yapılmalıdır.
  • Tekniker /teknisyenlerin ve diğer personellerin hizmet içi eğitimleri yapılmalıdır.
  • Cihaz kaynaklı tekrar çekimlerin azaltılması amacıyla konvansiyonel çekimden ziyade dijital çekim için teknik alt yapının sürdürülebilirliği sağlanmalıdır.
  • Cihazların bakım ve kalibrasyonlarının düzenli bir şekilde yaptırılması, arızalanan cihazların vaktinde tamir edilmesi, fonksiyonunu yerine getiremeyen ekipmanın yenilenmesi, radyoloji ünitesinde görev alan teknikerlere düzenli aralıklarla eğitim verilerek teknik becerilerinin artırılmalıdır.
  • Tekrar çekim oranının kalite yönetim programının bir parçası olarak sürekli takip edilmesi, standardize çekim protokolleri kullanılmalıdır.
  • Radyoloji cihaz güvenliği prosedürlerine uyulmalıdır.

İnceleme Süresi

Çekim saniyeler içinde yapılır. Çekim süreci toplamda 10 dk. da tamamlanır.

Sonuçlar Ne Zaman Çıkar?

Çekim Röntgen çekimi için merkezimize başvuran hastaların çekimi aynı gün yapılır. Çekimden yaklaşık 20-30 dk. sonra hastanın çekim CD’i hastaya verilir. Raporlama gerektiren durumlarda çekim raporu ertesi iş günü çıkar.

Röntgen Çekimleri

Akciğer A-P Torakal  Lateral Kalça A-P Diz A-P / Lateral
Akciğer Lateral Lomber A-P Her İki Kalça Lateral (Kurbağa) Tibia/Fibula A-P/ Lateral
Kafa Grafisi Lomber Lateral Omuz A-P/ İkinci Plan Ayak Bilek A-P / Lateral
Kafa Lateral Sakrum A-P Humerus A-P / Lateral Ayak A-P /Lateral / Oblik
Waters Sakrum (Koksiks) Lateral Ön Kol A-P / Lateral
Servikal A-P Ayakta Direk Batın(ADBG) El Bilek A-P / Lateral
Servikal LATERAL Yatarak Batın(DÜSG) El A-P /Lateral / Oblik
Torakal A-P Pelvis A-P Femur A-P / Lateral